Önismeret - önmegvalósítás

"Az egyetlen, aminek értéke van, ha magadat adod,és az egyetlen célkitűzés, amit hajszolni érdemes, hogy megtudd, ki vagy valójában."

Friss topikok

  • dzsivan: egy emberke vagyok osho tanitványai közül 1989 ben kaptam ezt a nevet dzsivan nishan 95 töl tarto... (2010.01.27. 13:11) Extázis
  • Kaga: Mégis, a világot nem te alkotod, de a világodat formálhatod. Azáltal, ami körülvesz, mert a környe... (2009.11.12. 14:06) Szívedből
  • Angel7001: Igen, nagyon fontos, hogy jól induljon a nap! :) (2009.11.02. 20:34) Harmónia
  • Angel7001: Jó téma, én is éppen erről elmélkedem Már-már eljutottam oda, hogy felismerem ezeket az érzelmeket... (2009.06.07. 00:42) Ragaszkodás
  • tsend: Biztonsággal állítom, hogy már pedig bizonytalanság sincs... csak kaland ;) Legyen az akár épp elm... (2008.11.05. 00:30) Biztonság

Gyermekké válni újra

2007.08.25. 10:19 :: lyza

Minden bajod, gondod, problémád okozója, hogy elveszítetted a benned élő gyermeket, a képességedet az önfeledt kacagásra, az újdonság befogadására, az önfeledt örömre, boldogságra. Gyermekként még tudtad, hogy az élet csak játék, nem több és nem kevesebb. Tudtad, hogy mindig minden változik, s ezt hatalmas izgalommal élted meg. Az egyik pillanatban még sírtál, a másikban nevettél. Ha az egyik ember megbántott, kerestél valakit, akihez odabújhatsz. Ha valami nem sikerült, nekiveselkedtél újra. Próbálkoztál mindig új, más utakon, s ha célba értél átadtad magad az elégedettségnek, a nyugalomnak. Mindig mindenre úgy néztél, mintha legelőször látnád, ezért tartogatott annyi meglepetést a világ. S most felnőttként mikor csodálkoztál rá egy gyögyörű virágra, mikor öleltél át egy fát, mikor nézted meg úgy a társad, a barátod, az embereket, hogy nem csak rájuk pillantottál, de láttad is őket?

Ha valami nem jött össze mikor próbálkoztál új ösvényen haladni merészen, bátran, s nem a régi, jól kitaposott rossz úton haladni tovább? Boldog akarsz lenni, de ahelyett hogy figyelnél, honnan, merről hozza el számodra az élet-mert elhozza, ebben biztos lehetsz, mint ahogy felkel a nap-előre eldöntöd: ki, mikor, hogyan, hol tehet téged boldoggá. S mikor a boldogság kopogtat az ajtódon ajtót se nyitsz, mert meg sem hallod. Ha tudnád, hány boldog pillanat mellett mentél el, meglepődnél. Amíg csak ülsz az árnyékban és nyalogatod a sebeidet, hiába süt a nap.  Amíg tele a lelked a múltad összes lomjával nem fér bele semmi új. Az élet mindig a jelenben zajlik, csak ezt a napot éled, nem a tegnapot, nem a holnapot. S ha nem vagy itt, ha gondolatban előre meg visszafelé vándorolsz elmulasztod az életedet. Légy itt,légy mindig jelen, egy pillanatra se gondolj arra, ami elmúlt, ami még nem jött el, mert kifosztod magad. Légy gyermek újra, ott benn a lelked legmélyén, s meglátod, kitárul előtted a világ!

Kívánom, hogy így legyen! 


Meglepetés


"Minden, ami gyönyörű és igaz, meglepetésként érkezik. Éppen ezért őrizd meg a meglepődés képességét. Ez az élet egyik legnagyszerűbb áldása.


Amint elveszíted a meglepődés képességét, halott vagy. Ha meg tudnak lepni a dolgok, akkor még élsz. És minél jobban meglepődsz a dolgokon, annál elevenebb vagy. Ez a gyerekek elevensége; bármilyen apróságon meglepődnek. Szinte el sem tudod hinni, hogy meglepődtek egy közönséges fán, egy madáron vagy egy kutyán, egy macskán vagy egy kavicson, a tengerparton. A gyerekek még annál is jobban meglepődnek, mintha ahogyan te tennéd, ha találnál egy Kohinoort, egy hatalmas gyémántot - te még akkor sem tudnál annyira meglepődni. De mivel a gyermekek rendelkeznek a meglepődés képességével, minden kavics gyémánttá változik. Ha nem lepődsz meg, még a gyémántból is közönséges kavics lesz.
Az élet éppen annyi jelentést hordoz, amennyire te magadban hordod a meglepődés képességét, a csodálkozás képességét. Ezért mindig maradj nyitott. Emlékeztesd magadat újra és újra, hogy az élet végtelen. Állandó folyamat; sosem ér véget. Végtelen utazás, és minden pillanat új, minden pillanat eredeti. Amikor azt mondom, hogy minden pillanat eredeti, úgy értem, hogy minden pillanat visszavisz az eredetedhez, minden pillanat újra gyermekké tesz. "(OSHO)

Új Kor Klub 

komment

Címkék: blog élet idézet gyermek életmód gondolatébresztő

süti beállítások módosítása